Olja, akryl eller akvarell?


Hej konstälskare,

Idag ska vi utforska en trio av konstmedierna som har färgat vår konstvärld - olja, akryl och akvarell. Var och en med sin egen unika personlighet och charm ser vi dem genom konsthistorien. 

Olja

Oljan är den äldsta med en lång historia. Den låter konstnären jobba i lugn och ro, eftersom den torkar långsamt (väldigt långsamt) och möjliggör att du kan blanda färger på duken tills det är precis som du vill ha det. Här kan du verkligen ta din tid och låt kreativiteten flöda. Om du har tålamod nog.

När färgen har torkat (x-antal timmar senare) kan du också måla över det du gjort ifall du inte är nöjd. Du kan alltså göra hur många misstag som helst, utan att misslyckas eftersom du kan måla över. Hur många lager du gör bestämmer du själv, det finns inga begränsningar. Ju fler lager, desto mer djup och dimension.

Har du gott tålamod, tycker om när det tar lång tid mellan målningsvarven och gillar att blanda färg till den perfekta nyansen, förslagningsvis direkt på canvasen, då är olja nånting för dig. Den kan dock lukta något starkt, så god ventilation i rummet är att föredra.

Akryl

Det var inte förrän 1950 som dagens moderna akryl började utvecklas och kommersialiseras.

Akrylen är min personliga favorit, uteslutande det jag använder. Snabbtorkande och redo direkt ur tuben. Perfekt. Du kan också blanda till egen nyans av olika färger även om den torkar snabbare än oljan. Dessutom kan du köpa till medium som gör att den torkar långsammare om det skulle behövas. 

Du kan börja med en tavla på morgonen, måla lager på lager för den torkar snabbt och bli klar med en tavla samma dag. Det är en stor fördel tycker jag. Dessutom blir det djup och dimension med akrylen med. Du bestämmer själv hur tjockt du vill att ett akryllager ska vara med. Vill du ha tunt lager, då har du med mycket vatten.

En annan fantastisk sak med akryl är att du kan använda den på praktiskt taget alla ytor och blanda den med olika medier för att skapa fantastiska effekter. 

Gillar du när det går snabbt som jag så ska du köra på akrylen. Den är också helt luktfri.

Akvarell

Akvarellmåleri har en superlång historia och går tillbaka till antiken. Det finns belägg för användning av vattenbaserade färger i måleri så tidigt som för flera tusen(!) år sedan.

Akvarellen är det lättsamma mediet. Den flyter över pappret som vatten i en å, skapar mjuka och luftiga effekter som ingen annan. 

Det är något med akvarellens transparens som gör den helt unik. Den tillåter ljuset att lysa igenom och skapar en känsla av skir skönhet, gillar du detta så är det akvarell du ska köra på. 

Såklart finns det fler medier att måla med än dessa tre med.

Vad föredrar du?


Mona Lisa målades av Leonardo Da Vinci. År: ca 1503. Medie: Olja.