Svensk konsthistoria på 12 meningar


För att vara en s.k. konstnär, kan jag väldigt lite om just konstnärer. 

Svenska konstnärer är min Akilles häl. Folk (ja, vissa i alla fall) nästan antar att du har stenkoll för att du själv målar, men sanningen är att jag inte har det och det tycker jag är... lite pinsamt, om jag ska vara ärlig.

Jag vill säga till mig själv att det är okej och att jag inte behöver kunna allting, men det är faktiskt något jag skulle vilja ha mer kunskap om. Svensk konsthistoria. 

Givetvis var jag tvungen att göra något åt det. Få en någorlunda bakgrund åtminstone, och det jag lärde mig kommer jag dela med mig av, nu kör vi!

👩🏻‍🎨

Sveriges konsthistoria börjar med vikingarnas (ca 800-1050 e.Kr) imponerande hantverk och ristningar som förgyllde deras äventyrliga erövringståg. Medeltiden (tidigmedeltid, ca 1050-1200, högmedeltid 1200-1350 och senmedeltid 1350-1527) kännetecknades av de praktfulla kyrkornas målade fönster, där de heliga scenerna tog form i glimrande färger som berättade om tro och tidens narrativ. Renässansen (nådde Sverige ca 1500-1600, Europa började den redan på 1300-talet) svepte in över Sverige, och konsten blev som en symfoni av nya idéer och influenser från kontinenten. 

Gustav III, omformade slotten till scener där varje rum var en akt i hans personliga drama. Romantiken (1790-talet till 1800-talets mitt) smög sig in där naturen och känslorna blev konstnärens mest lojala musor. Nationalromantiken (1814-1905) målade Sverige som ett poetiskt landskap, där skogar och sjöar blev konstnärliga föremål att omfamna med kärlekspenslar.

Under 1900-talet exploderade konstvärlden i en fyrverkeri av expressionism, kubism och abstrakt konst. Popkonsten födde en revolution där vardagslivet blev en konstform. Samtidig konst blev som en konstig gåta där svaren var både kluriga och förbryllande.

Bland de svenska konstnärsgiganter finns Carl Larsson, vars färgglada skildringar av familjelivet skapade en hyllning till enkelhet och gemenskap. Anders Zorn, mästaren av porträtt och mästare av att få huden att glöda och vattnet att dansa under penseln. Och så Ernst Billgren, en mångsidig konstnär som kastade konventioner åt sidan och målade världar där drömmar och verklighet smälte samman i en hisnande dans.

👩🏻‍🎨

Ernst Billgren, Växtark, olja på pannå, 85x120cm